Is het financieel interessant om off-grid te gaan?

Stel: iemand heeft genoeg zonnepanelen om zelf al zijn stroom op te wekken.

en kan dit in de avond gebruiken omdat hij de energie opslaat in de Tesla Powerwall. Met het verbruik van een gemiddeld gezin in Nederland uit het voorbeeld hierboven besparen ze dan 1.600kWh die ze niet in hoeven te kopen bij een energieleverancier. Met de huidige tarieven van ongeveer 22 cent per kWh scheelt dit €352 per jaar.

Bovendien hoef je in theorie ook geen netbeheerder meer te betalen.

want er is immers geen aansluiting meer nodig. Dit zou gemiddeld nog eens zo’n €240 opleveren. Helaas is het in Nederland zo dat als je in een woonhuis een stroomaansluiting hebt, je dan een heffingskorting krijgt van €377,85 per jaar op je stroomrekening. Dit is een belastingkorting die iedereen in Nederland krijgt omdat stroom als basisvoorziening wordt aangemerkt. Door deze korting is het met de huidige regelgeving vanuit een financieel oogpunt dus interessanter om aangesloten te blijven op het net. Bij een stroomverbruik van 0 kwh betaal je zo’n €240 aan netbeheerkosten, maar je krijgt wel €377,85 heffingskorting. In totaal dus een extra voordeel van €137,85 wat je bij de stroombesparing mag optellen.

De totale jaarlijkse besparing met een Tesla Powerwall

komt dan uit op €489,85. De aanschafprijs is €9.075, minus de btw van €1.575 btw, maakt €7.500. Zo verdien je de superaccu, in het meest gunstige scenario, al in iets meer dan 15 jaar terug.

Er zijn echter twee grote kanttekeningen te zetten bij het sommetje hierboven.

Zolang er in Nederland een salderingswet bestaat gaat bovenstaande som niet op, omdat je als particulier de stroom die je zelf opwekt mag wegstrepen tegen de stroom die je energieleverancier aan je levert. Er is dus geen noodzaak om de stroom op te slaan.

Hiernaast levert de Powerwall gelijkstroom, maar een normaal huishouden gebruikt wisselstroom. Om dit om te zetten moet er dus ook nog een omvormer worden geplaatst, deze zal circa €1.300,- kosten. De thuisaccu moet ook nog geïnstalleerd worden wat naar verwachting zo’n €500 zal kosten. Deze kosten komen dus nog bij de Tesla Powerwall waardoor de terugverdientijd langer wordt.

Conclusie: is de Tesla Powerwall de investering waard?

Als het salderen ooit wordt afgeschaft, is de Tesla Powerwall absoluut interessant voor heel veel mensen die zelf stroom opwekken met zonnepanelen. Het is ook goed mogelijk dat de piek- en daltarieven voor stroom zo ver uit elkaar komen te liggen, dat het alsnog interessant is om als consument een Powerwall aan te schaffen. Bovendien stijgen de energieprijzen de komende jaren.

Met de Powerwall is het technisch mogelijk om off-grid te gaan.

Tesla zet daarmee alvast een grote stap in het verwezenlijken van duurzame energieopslagsystemen. Economisch blijft het voorlopig toch interessanter om de verbinding met het elektriciteitsnet te behouden.

De energietransitie zal niet in één dag gerealiseerd zijn. maar -net als met de eerste auto van Tesla- de Powerwall is wederom een revolutionair product dat zeker bijdraagt aan de energietransitie.

 

 

BRON:zelfstroom.nl

About The Author

Comments

More Posts You May Find Interesting