24 Uurs Support

Bel nu: +31 6 48 18 28 45

24 Uurs Support

Bel nu: +31 6 48 18 28 45

Hoe werken cv-ketels?

Een lekker warm huis in de winter en na het sporten even een lekkere warme douche kunnen nemen. Dit zijn zaken die inmiddels voor iedereen in Nederland vanzelfsprekend en onmisbaar geworden zijn. Zaken waarbij je met een centrale verwarming, aangestuurd door een cv-ketel, de populairste en voordeligste manier van verwarmen in huis haalt.

Wanneer je ketel kuren vertoont of inmiddels aardig op leeftijd is, kan het verstandig zijn een nieuwe cv-ketel te kopen (of te huren). Een cv-ketel die ouder is dan 12 tot 15 jaar dient zeker vervangen te worden. De kans op storingen wordt groter en oude cv-ketels zijn niet zuinig. Wie plaatsen nieuwe HR-ketels en vervangen uw oude cv- ketel. Wij kijken de rookkanalen na stellen de HR-ketel zo optimaal mogelijk in. Door onze product kennis regel wij uw HR-ketel zo efficiënt mogelijk in.

De centrale verwarming zorgt door middel van warm water dat het huis wordt verwarmd. De centrale verwarmingsketel, of afgekort cv-ketel, is het onderdeel van deze installatie dat het water verwarmt door middel van een brander. Deze werkt meestal op aardgas of stookolie. Het warme water wordt het systeem ingepompt met een circulatiepomp, om zo alle vertrekken in het huis op temperatuur te brengen. Het afgekoelde water stroomt vervolgens terug naar de cv-ketel, om opnieuw te worden verwarmd door de cv-ketel. De gewenste temperatuur wordt in een woning doorgaans geregeld via de thermostaat.

De ‘hoog rendement ketel’, of HR-ketel, is de meest populaire ketel. Met dit type ketel wordt meer dan 100% rendement behaald. Deze extra opbrengst wordt gerealiseerd door de warmte van de rookgassen te gebruiken om het water in de ketel te verwarmen. Het afgekoelde water wordt met behulp van deze warmte in een warmtewisselaar voorverwarmd, waardoor er minder gas wordt verbruikt. Een deel van de waterdamp condenseert, waardoor er dus een afvoer nodig is voor dit condenswater. Er zijn verschillende types HR-ketels, met rendementspercentages variërend van iets meer dan 100 tot 107%.

Open of gesloten cv-ketels?

Voor de verbranding van gas is lucht nodig. De cv-ketel dient deze lucht ergens vandaan te halen. Bij een open cv-ketel wordt de lucht gehaald uit de ruimte waar de installatie hangt. Vaak hangt deze ketel dan ook op een plek waar niet (veel) direct geleefd wordt, zoals op de zolder of in de bijkeuken. Voor een open cv-ketel is extra ventilatie nodig. Goed geïsoleerde woningen zijn daarom niet geschikt.

Een gesloten cv-ketel haalt de lucht van buiten uw woning. De benodigde lucht wordt aangevoerd via een extra kanaal. Dit kanaal wordt meestal gecombineerd in één pijp tezamen met de rookafvoer. Voor een gesloten cv-ketel is dus geen extra ventilatie nodig, waardoor er ook geen onnodig warmteverlies optreedt.

Vraag een offerte aan

Ons team neemt zo snel mogelijk contact met u op om uw wensen te bespreken.